Tennis en Psychologie

Op mijn 9e ben ik begonnen met tennissen. Vrij snel had ik door dat tennis een spelletje was waar ik veel uit wilde halen. Ik wilde toptennisser worden en was bereid om (in hoeverre het kon) alles op alles te zetten om dit doel te halen. Het heeft me leren omgaan met veel moeilijk en uitdagende situaties, zoals heel erg intensief trainen en veel naar het buitenland reizen voor toernooien terwijl ik nog op school zat. Het heeft me ook leren omgaan met teleurstellingen van nederlagen, blessures en veel weg zijn van familie en vrienden en de mooie momenten missen die daarbij horen. Maar deze tijd heeft ook fantastische ervaringen opgeleverd, zoals brons en zilveren medailles winnen voor Malta tijdens de Olympische Spelen voor kleine landen, in Mauritius Fed Cup spelen en internationale toernooien spelen voor een heel groot publiek. Ik heb ook veel mooie toernooizegens mogen vieren zowel landelijk als in het buiteland en WTA toernooien mogen spelen tegen de beste speelsters van de wereld. Toen ik besloot om mijn topsport carrière achter me te laten vanwege te veel blessures, ben ik naar Nederland gekomen. Hier kon ik, en kan ik nog steeds, toernooien en competities spelen op een heel hoog niveau.

Tijdens mijn tenniscarrière had ik door dat, hoe belangrijk de technisch en fysieke aspecten waren, het mentale aspect misschien het allerbelangrijkste rol speelde. Daarom koos ik om mijn bachelor in psychologie te gaan halen, om me meer te verdiepen hierin, terwijl ik nog bezig was met mijn topsport carrière. Eenmaal in Nederland heb ik gekozen om de Master in Arbeid & Organisatie Psychologie te volgen omdat ik graag bezig wilde zijn met mensen en organisaties coachen en vooruit helpen. Mijn diploma heb ik gehaald bij de Universiteit van Tilburg. Omdat sport altijd een groot deel van mijn leven is geweest, heb ik veel trainingen en cursussen gevolgd in Sport Psychologie, omdat het me geweldig leek om andere sporters te kunnen coachen om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen, niet alleen op de baan maar ook daarbuiten.

Mijn Visie

Mentale coaching is iets wat ik heel belangrijk vind in verschillende aspecten zoals sport, werk en op school.

Ik geloof er sterk in dat het voor iedereen een essentieel onderdeel is voor de persoonlijke ontwikkeling en groei.

Mijn Missie

Ik hoop en streef ernaar dat mensen, of het nou sporters, professionals of schoolgaande kinderen zijn, gaan inzien dat het trainen en verbeteren van mentale vaardigheden heel belangrijk is en het gewoon wordt dat dit aspect onderdeel maakt van een trainingsschema, ontwikkelingscursussen of een curriculum. De stigma dat mentale coaching onnodig of negatief is, moet weg.

Coaching - voor wie en waarom

Mensen coachen is iets waar ik veel energie uithaal en als afgestudeerde psycholoog help ik iedereen die bij mij komt graag met hun doelen behalen en beter leren presteren. Het belang van mentale weerbaarheid en het belang van de juiste tools hebben om zo goed mogelijk te presteren, is iets wat me heel duidelijk is geworden tijdens mijn professionele tenniscarrière. Alle juiste technieken en fysieke kwaliteiten zijn heel belangrijk, maar zijn niet veel waard als je niet mentaal heel sterk bent. Het moet een compleet plaatje zijn om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Alle kennis en ervaring die ik heb opgedaan in mijn tijd als toptennisster, en ook alle psychologische opleidingen die ik heb gedaan, gebruik ik nu graag om andere mensen te coachen.

Sinds ik in Nederland woon, zit ik in het coaching vak en het is iets wat ik fantastisch vind. Ik geef nu ruim 11 jaar tennisles aan kinderen en volwassenen. Naast de tennisbaan ben ik ook met Sportpsychologie bezig met kinderen, hun ouders, hun coaches en ook met volwassenen omdat ik vind dat dit veel meer positieve aandacht verdient dat wat het krijgt. Het is een aspect in tennis die niet mag ontbreken en moet veel meer op de voorgrond treden. Naast Tennis en Sportpsychologie ben ik ook bezig met coaching trajecten voor kinderen m.b.t. emotionele en sociale ontwikkeling en coaching trajecten voor bedrijven en professionals m.b.t. arbeid en organisatie psychologie. Kortom, een hoop verschillende aspecten van coaching en psychologie die ik allemaal enorm belangrijk vind en waarmee ik graag met jou mee aan de slag ga.

Ik wil graag mensen die bij mij komen voor coaching helpen met hun doelen te behalen, zichzelf te blijven ontwikkelen en daardoor verder te komen in het leven. Ik ben een grote voorstander van het totale mens principe. Hoe we op de baan zijn, of op werk zijn, of op school zijn is vaak een weerspiegeling van hoe we hierbuiten ook zijn. Ik ben er om samen met jou een intake te doen en daarna zullen we een plan maken om jezelf op de meest optimale manier te blijven ontwikkelen. Dus zie dit als een stap om een betere versie van jezelf te creëren. 

In de 5 verschillende rubrieken in het drop down menu kan je meer informatie vinden over de verschillende coaching trajecten die ik aanbied.

  • de Sporter
  • Ouder-Kind dynamiek in de sport
  • Trainers & Coaches in de sport
  • Sociale & Emotionele Ontwikkeling voor kinderen
  • Bedrijven & Professionals